Sursa :: facebook:Borbás Marcsi
Compot de pere
În timpul plimbărilor noastre de toamnă, culegem deseori coacăze de la piața locală, pe care le iubim nu numai pentru mirosul lor divin, ci și pentru aroma fantastică pe care o adaugă prăjiturilor sau compoturilor. De-a lungul anilor, am învățat importanța alegerii soiului potrivit și a maturității cozonacului.
Ingrediente
- 1 kg Birsalma
- 11⁄2 l apă
- 250 g zahăr
- 1 lămâie
- 1 tijă vanilie
- 1 vârf de cuțit sare
Ultimele broșuri
Procedura
Se spală bine gutuile, se curăță de coajă, se îndepărtează miezul și se taie în cubulețe. Eu personal am primit de Crăciun anul trecut un decojitor, care îmi ușurează munca. Încercați să lucrați rapid, astfel încât cozonacul să nu se rumenească.
Se fierbe zahărul cu apa într-o cratiță mare. Adăugați un vârf de cuțit de sare pentru a ajuta la scoaterea dulceaței.
Adăugați cozonacul, păstaia de vanilie și lămâia în suc. Vă recomand să tăiați lămâia în mai multe bucăți mai mici pentru a distribui uniform aciditatea compotului.
Se gătește la foc mic până când cozonacul este moale, dar își păstrează forma. Din experiența mea, cozonacul are adesea nevoie de 40-50 de minute pentru a ajunge la consistența perfectă. Nu uitați, este important să nu-l gătiți prea mult, deoarece se va desface.
Când este gata, se îndepărtează păstaia de vanilie și lămâia. Gustați și adăugați mai mult zahăr dacă este necesar. Personal, îmi place să aibă un gust puțin acrișor, astfel încât să îndulcească perfect dulceața.