Germknödel alpin cu sos de vanilie
Ingrediente
Materii prime
- 250 g făină semi-groasă
- 42 g drojdie proaspătă
- 100 ml lapte
- 25 g Miere
- 25 g unt
- 2 g sare
- 1 ks ou
- 15 g coajă de lămâie
- 120 g Frânghii
- 1 ks păstaie de vanilie
- 4 ks gălbenuș
- 500 ml frișcă
- 80 g zahăr
Pentru stropire
- 150 g semințe de mac măcinate
- zahăr făină
- mentă
Ultimele broșuri
Procedura
Cu drojdie, lapte cald, miere și puțină făină, preparăm o maia. Lăsăm aproximativ 10 minute până crește.
Topim untul, batem ouale, drojdia si untul impreuna cu o furculita si le turnam in amestecul de faina. Adaugam coaja de lamaie rasa si un varf de sare. Framantam manual sau cu robotul un aluat neted, care nu se lipeste de bol. Il pudram cu faina si il lasam la loc cald sa creasca, pana isi dubleaza volumul, dureaza aproximativ o ora.
Aluatul dospit îl întindem și îl tăiem în 4 părți. Punem 1-2 linguri de gem pe fiecare dintre ele (putem îngroșa cu pesmet sau brânză de vaci, cu migdale dacă sunt prea lichide) și închidem bine. Lăsam să mai dospească 15 minute pe planșetă. Unsim cu unt aburitorul, pentru ca galuștele să nu se lipească. Fierbem la aburi timp de 15 - 18 minute. Atentie, galuștele se umflă mult în timpul gătirii, este necesar să le lăsați suficient spatiu în aburitor.
Între timp pregătim sosul de vanilie (Cream Anglaise). Într-o tigaie turnăm smântână. Tăiem în lungime pasta de vanilie și cu vârful cuțitului scoatem semințele în smântână. Aducem la fierbere lentă și lăsăm să fiarbă timp de 2 minute.
Momentan, gălbenușurile le batem cu un tel până se transformă într-o spumă fină. Le trecem prin ciur în timp ce continuăm să le batem cu o polonică de smântână fierbinte, apoi facem la fel cu o a doua polonică. Această mixtură de gălbenușuri o turnăm înapoi în cratiță cu restul de smântână, apoi o punem înapoi pe aragaz. Continuăm să o batem cu telul și încălzim până când crema se îngroașă. Nu fierbeți excesiv, lăsați doar la cald până se face. Dacă aveți un termometru de bucătărie, puteți să-l folosiți - crema ar trebui să atingă o temperatură de aproximativ 80 °C.
Amestecăm macul măcinat cu zahăr vanilat.
Servim găluște înăbusite în sos de vanilie și presarate cu zahăr cu mac.