Souvlaki, rețetă simplă de frigărui greceșeti
Souvlaki este un preparat tradițional grecesc, constând în bucăți de carne (de obicei porc sau pui) înfilate pe un băț și fripte la grătar. Acesta este servit cu lipie grecească, roșii, ceapă, castraveți și sos tzatziki.
Ingrediente
Pentru carne de porc
- 800 g de file de porc
- 100 ml ulei măsline
- 1⁄2 zeamă de la lămâie
- 1 lingură oțet
- 1 lingură oregano
- 1 linguriță miere
- sare și piper
- 8 țepușe de lemn
Pentru sosul tzatziki
- 1 castravete
- 2 căței usturoi
- 1⁄4 cană ulei măsline
- 500 g iaurt
- 1 lingurițe oțet vin roșu
- 1 lingurițe mărar opțional
- sare și piper după gust
Ultimele broșuri
Procedura
Tăiați carnea de porc în bucăți de 2 cm și puneți-le într-un castron mare, împreună cu toate ingredientele pentru marinadă. Folosiți mâinile pentru a amesteca foarte bine, acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider timp de 20 de minute.
Sursa :: Youtube
Între timp, pregătiți sosul tzatziki. Turnați într-un robot de bucătărie uleiul de măsline și 2 căței de usturoi; amestecați până când usturoiul este diluat (nu lăsați bucăți mari de usturoi). Într-un castron mare, dați pe răzătoare castravetele, asezonați-l cu sare și piper și lăsați-l deoparte timp de 10 minute. Înfășurați castravetele ras într-un prosop și stoarceți-l, pentru a scăpa de cea mai mare parte a apei. Într-un bol, adăugați castravetele, usturoiul și uleiul amestecate, iaurtul, 1-2 linguri de mărar tocat, 1-2 de oțet de vin roșu, sare și piper și amestecați. Se dă la frigider și se servește rece.
Sursa :: Youtube
Tăiați frigăruile de lemn cât să se potrivească cu tigaia pentru grătar și înmuiați-le în apă timp de 10 minute. (Acest lucru le va împiedica să se ardă.) Înfigeți bucățile de carne de porc, pe țepușe.
Preîncălziți un grătar sau o tigaie pentru frigărui la foc mare. Gătiți frigăruile de porc timp de aproximativ 10 minute, întorcându-le din când în când, până când sunt frumos colorate și bine gătite.
Sursa :: Youtube
Cât carnea de porc se gătește, pregătiți pâinile pita. Preîncălziți cuptorul la 250C. Folosiți o pensulă de gătit pentru a unge pâinile pita pe ambele părți și asezonați-le cu sare și oregano. Așezați o tavă mare de cuptor (cu susul în jos) în partea de jos a cuptorului și așezați pâinile pita deasupra tăvii. Se dau la cuptor timp de 1-2 minute.
Sursa :: Youtube
Pentru a servi souvlaki de porc (frigăruile), tăiați 2 cepe roșii și așezați-le pe un platou; acoperiți-le cu frigăruile de porc, stropiți-le cu puțin ulei de măsline extravirgin și stoarceți-le bine cu suc de lămâie. Serviți-le cât sunt încă calde cu câteva pâini pita și sos tzatziki sau înfășurați-le ca pe un sandviș, adăugând niște tzatziki, ceapă tăiată felii și roșii. Poftă bună!