Colivă tradițională - o îmbinare perfectă între gust și tradiție
Coliva este un preparat tradițional românesc, folosit în mod obișnuit la ceremoniile funerare. Este făcută din grâu fiert, stropită cu sirop de miere și decorată cu nuci, stafide și alte fructe uscate. Însă, această delicatesă poate fi pregătită și în alt
Ingrediente
- 500 g grâu
- 200 g nuci
- 150 g stafide
- 150 g curmale
- 150 g smochine
- 100 g miere
- 1 lămâie
- esență de vanilie
- sare
- zahăr
Ultimele broșuri
Procedura
Spălați grâul bine și puneți-l la fiert într-o oală cu apă și sare. Lăsați-l să fiarbă timp de 3 ore, până când este moale.
Sursa :: Youtube
Când grâul este fiert, scurgeți apa și clătiți-l bine cu apă rece. Lăsați-l să se scurgă bine și apoi puneți-l într-un vas. Adăugați nucile, stafidele, curmalele și smochinele tăiate cubulețe peste grâu. Amestecați mierea cu sucul de la o lămâie și o linguriță de esență de vanilie și turnați peste amestecul de grâu și fructe. Amestecați bine totul și lăsați-l la frigider peste noapte.
Sursa :: Youtube
Înainte de servire, decorați coliva cu fructe uscate și zahăr pudră. Coliva poate fi servită ca desert, sau poate fi oferită în semn de respect la ceremoniile funerare.
Sursa :: Youtube